4.1. Snobismul funcţionarului public – mereu prezent, mereu nerecunoscut

4.1.Snobismul funcţionarului public – mereu prezent, mereu nerecunoscut

         Odată cu avansarea în scara ierarhică, s-a născut şi ideea de funcţionar public, mai simplu spus, de om care mediază relaţiile între cetăţeanul de rând şi administraţia publică.  Atribuţiile, obligaţiile şi restricţiile funcţionarilor publici sunt bine cunoscute, prin lege şi deseori mediatizate. Un aspect mai puţin cunoscut în mass media dar adesea subiect de discuţie în rândul oamenilor “simpli” este snobismul funcţionarilor publici. Acesta iese în evidenţă prin manifestările atât intercolegiale, la locul de muncă, cât şi prin etalarea în cercul de prieteni a funcţiei, importanţei şi puterii deţinute…
         Doar prin simplul fapt că ȋți faci datoria şi că ține de tine ȋntocmirea anumitor documente, nu te face supra-om. Idolatrizarea funcției şi aşteptarea de capete plecate sau de atenții din partea oamenilor ce vin cu problema la funcționarii publici este deja un subiect depăşit şi totuşi mereu actual. Vrem cică să devenim țară Europeană. Măi dar cum, că puțim a corupție de la frunce? Toți aşteaptă să le pice ceva, toți vor funcții cȃt mai ȋnalte, salarii mari, să nu facă nimic şi să o ducă bine. Dar pe spinarea cui? A cetățeanului din țară care alege să voteze sau nu? A celui din Diasporă care votează sau se abține? Mă gȃndesc că nu poți lua la nesfȃrşit cu neruşinare şi să mai şi rȃnjeşti pe posturile TV.     
            Din păcate, mulți funcționari publici abuzează de funcția lor şi nu deservesc corespunzător oamenii de rȃnd, tratȃndu-le cererile cu ȋntȃrzieri, indiferență sau pasȃnd persoana de la un birou la altul pȃnă se satură să le mai ceară ajutor. Noi nu vrem să respectăm natura, cum să ne respectăm semenii?


Post a Comment

0 Comments