De ce să nu dai la Facultatea de Psihologie?

Când eşti în clasa a XII-a şi simţi presiunea Bacalaureatului, presiunea aşteptărilor părinţilor pe umerii tai…ai dori să mulţumeşti pe toată lumea şi totodată săfi şi tu cel mulţumit de opţiunea aleasă dar nu de fiecare dată se întâmplă aşa…

De cine să ascultăm? De vocea celor care au “trecut prin viaţă”? Dar totuşi nu ne pot substituí – nimeni un îţi poaate trăi viaţa şi nimeni un are talentul tău. E drept că unele talente se moştenesc dar consider că nimeni nu trebuie forţat să urmeze aceaşi profesie ca părinţii, bunicii etc.

De ce să faci Facultatea de Psihologie? Doar pentru că ţi-ar place să afli mai multe despre tine? Ori pentru a-ţi vindeca singur(ă) traumele? Nu acesta este motivaţia corecta! Hai să vedem câteva motive pentru a nu alege această facultate…

Motive pentru a nu alege Facultatea de Psihologie în România

  • Românii nu vor să audă de psiholog deoarece nu sunt educaţi în acest sens. Mediatizarea profesiei de psiholog, şi a carenţei acestuia în şcoli şi instituţii nu a dus la o deschidere mai mare faţă de această profesie.

  • Costurile pentru cei înscrişi la cu taxă sunt destul de piperate, şi dacă vă gândiţi la o astfel de investiţie, ar trebui să aveţi măcar un loc de muncă asigurat, nu?

  • Etichetarea persoanelor care merg la psiholog (făcută din incultură) duce la descalificarea profesiei, minimalizarea actului şi a eficienţei terapiei aplicate.

  • Profesorii noştrii nu sunt destul de pregătiţi, sau  prea puţin pregătiţi. Rar am întâlnit profesori buni. Nu să îţi dea notă la examen dupa câte pagini ai scris (indiferent dacă ai scris bine sau nu), nici să te lase să pleci acasă dacă s-a luat curentul şi un mai vede să îţi citească cursul de pe laptop, nici să te amendeze pentru absenţe la seminarii... Aia nu e psihologie… e prostologie!

  • Ajung să repete la master cursurile făcute în facultate şi te alegi cu banii daţi degeaba că nu ai învăţat nimic nou! Ȋnveţi de pe colaj de articole?! Asta nu prea e psihologie…

  • Despre inutilitatea unor materii nici nu mai vorbesc… Da, e drept, fiecare vrea un salar, dar să şi-l merite.

  • Cu cât încrederea în serviciile oferite de psiholog este în scădere faţă de alte servicii medicale, cu atât clienţii vor fi mai puţini.

  • Pregătirea pentru formarea într-o terapie este extrem de costisitoare, preţurile ajungând până la 2500E. Gândiţi-vă dacă veţi avea destui clienţi pentru a vă scoate investiţia…


Concluzii

Sfatul meu, ca o persoană care a trecut prin experienţa Facultăţii de Psihologie este ca, înainte să vă decideţi pentru această facultate, să studiaţi cu atenţie ce posibilităţi aveţi după. Este frumos să înveţi despre om, despre tine, autocunoaştere etc. dar întreabă-te dacă aceasta îţi va asigura traiul. Viitorul nu trebuie văzut ca fiind ceva nedefinit sau nesigur.

Post a Comment

0 Comments