Să faci ceva pentru a te simţi util

Scleroza multiplă este o boală invalidantă, parşivă. E mai rău ca o gripă din punctul meu de vedere. Te ia aşa, brusc pe neaşteptate... te devorează ȋncet, ȋncet. Ȋncepe cu părţi din tine precum ochii, ȋncepi să nu mai vezi bine, vorbirea – te bȃlbȃi uneori, mersul ȋti este deseori afectat... Poţi să te simţi obosit chiar toată yiua şi nefăcȃnd mare efort fizic – poate de aceea a fost denumită ȋn trecut <<boală domnească>> sau asemuită cu lenea. Chiar şi mie mi s-a spus deseori că sunt leneşă cȃnd eram mică, dar nimeni nu mă ȋnţelegea că nu puteam mai mult. Gȃndirea şi memoria nu scapă nici ele de travaliul bolii.

Ce este bine pentru suferinzii cu scleroză multiplă? Să fie mereu ȋn mişcare. Să aibe prieteni aproape, să ȋşi facă planuri, să nu se lase pradă depresiei şi să nu se compare cu cineva sănătos sau cu cel/cea dinainte de boală.

Cel mai important ca bolnav cu scleroză multiplă este să faci ceva pentru a te simţi util. Oricine, fie bolnav, fie sănatos are nevoie de ȋmplinirea nevoii de utilitate.

 

Post a Comment

0 Comments