Să faci... Să nu faci ....



Să faci ce trebuie sau să faci ce vrei

Să respecți carantina sau să ieşi cȃnd ai tu chef ca de obicei, punȃndu-te pe tine ȋn pericol dar şi pe ceilalți?

Să ȋnveți ca să ştii ceva sau să copiezi pentru că oricum aceaşi notă mare o să iei ca şi cel care ȋnvață?  

Să mergi la facultate sau să ȋți cumperi o diplomă? Că dacă nu ȋnveți tot aia e, nu? Dar nu e chiar aşa, tiú nu ȋnveți ca să le arăți profesorilor că ai ȋnvățat, tu ȋnveți pentru tine. 

Cȃnd o să ȋți dai seama că toate cunoştințele acumulate sunt pentru tine, altfel vei ȋnvăța.

Fereastra Johari este elocventă pentru a demonstra cele spuse mai sus.


 Sau să mergi la facultate, şi să ajungi şomer cu diplomă sau lucrȃnd ȋn cu totul alt domeniu? Apoi să fii tot tu acuzat că nu ai fost destul de „bun”. Ce ȋnseamnă să fii “bun” ȋn ziua de azi ca să te angajezi pe domeniu (şi de care să nu ai habar prea mult)…

Să te angajezi să lucrezi pentru banii tăi sau să foloseşti tot felul de metode necinstite pentru a face rost de ei?

Să foloseşti util timpul pe care ȋl ai sau să tai frunze la cȃini pentru că aşa fac şi prietenii tăi?

Cȃnd ȋmbini ceea ce trebuie să faci cu ceea ce vrei să faci, cred că ajungi la un grad mare de mulțumire. Nu aş spune fericire, e prea utopic să folosesc acest termen.

Dacă stăm puțin să privim situația de azi, Covid-19 ne-a ȋnvățat că putem trăi şi cu mai puțin, că putem fi mai organizați, că puem fi oameni, că putem vorbi la telefon (nu doar pe FB, Skype). Totodată, ne-a arătat că indiferent de gravitatea situației, scursurile societății vor ieşi mereu ȋn evidență – dacă sunt lăsate. Ne-a arătat ce fel de şefi şi patronate avem, pe cine am pus ȋn conducere, cine dezbină, de ce ȋntr-un oraş nu poți cumpăra mai mult de 6kg de făină/pers. iar ȋn altul poți cumpăra 25kg. De ce unii sunt obligați să stea ȋn casă cu cadavrul decedatului (Periam, Timiş) pȃnă ce află dacă are sau nu Covid. Nu mai sunt uimită de prostia şi răutatea noastră a neamului, mă rog doar să resist.
Depinde pe ce punem accentul, ce vrem să vedem? Partea plină a paharului sau partea goală?


Post a Comment

0 Comments